De ce este important nervul dintelui

image

Am auzit frecvent termenii “scos de nerv”, “tratament de canal”, “extirparea nervului”, “obturatie de canal”, etc.

Ce este de fapt “nervul dentar”?

“Nervul dintelui” in termeni de specialitate se numeste pulpa dentara, un tesut format din celule diverse, vase de sange si fibre nervoase. Rolurile ei includ: formarea dintelui, transmiterea stimulilor, rezistenta dintelui, previne infectarea dintelui cu microorganisme din saliva.
Rezistenta dintelui – luati in comparatie o doza de suc plina (dintele cu nerv) si o doza de suc goala (dintele fara nerv) si incercati sa le striviti. Doza goala se va deforma imediat, cea plina spre deloc. Dintele vital (cu nerv) se fisureaza mai greu, fisurile nu se propaga in adancime, fracturile care duc la extractia dintelui sunt rare. In concluzie dintele cu nerv e mult mai rezistent.
Transmiterea stimulilor – fortele masticatorii declanseaza un sistem neural complex si unic proiectat pentru a proteja structurile dentare. Mecanoreceptia face parte din acest proces, este senzatia inconstienta a atingerii sau modificarea mecanica cauzata de stimuli ca tensiunea, presiunea sau vibratia. Dintii tratati endodontic (fara “nerv”) si lucrarile pe suport implantar ofera informatie mecanosenzitiva mai scazuta decat dintii vitali. In concluzie, dintii devitali vor fi supusi unor consecinte precum abraziunea dentara si distrugeri catastrofale.
Prevenirea infectiilor periradiculare – sistemul endodontic (spatiul “nervului”) este foarte complex, consta intr-o multitudine de mici tunele interconectate intr-o retea. Curatarea si sigilarea lor etansa este foarte dificila, interventia endodontica este o procedura complexa, consumatoare de timp si costisitoare. Nu in ultimul rand, este necesara aparatura de specialitate pentru identificarea si tratarea corecta a tuturor canalelor (microscop chirurgical). Cu toate acestea, dintele tratat endodontic se poate reinfecta, printre cele mai frecvente cauze ar fi microfracturile, lipsa sau cedarea etanseitatii obturatiei coronare, absenta unei restaurari coronare permanente.
In concluzie, pulpa dentara ofera sigilare ideala si izolare perfecta fata de germenii salivari.
Ca o concluzie generala, dintii devitali (fara “nerv”) sunt mult mai fragili si necesita protectie suplimentara prin restaurari coronare specifice.