De ce m-a tinut medicul asa mult sa-mi scoata nervul?
Procedurile endodontice – “tratamentele de canal” sau “scosul de nerv” – implica o serie de etape de mare finete si precizie, consumatoare de timp.
In prima etapa medicul izoleaza dintele cu o folie elastica; acest lucru este obligatoriu pentru a nu se infecta interiorul dintelui cu bacteriile din saliva si a preveni inghitirea sau aspiratia instrumentelor de lucru (freze, ace endodontice etc).
Pacientii suporta folia elastica bine, isi pot inghiti saliva si nu mai simt gustul diverselor substante utilizate in cursul tratamentelor. Reflexul de voma este diminuat, de asemenea si senzatia de corp strain in gura.
In urmatoarea etapa medicul deschide dintele si cauta toate canalele, de obicei cu ajutorul lupelor sau microscopului operator. Unele canale pot fi “calcificate” si operatia de gasire a acestora poate dura ceva mai mult.
Urmeaza preparatia si curatarea mecano-chimica a canalelor, largirea pana la o dimensiune care poate asigura curatarea eficienta a acestora si apoi, obturarea lor. Obturatia de canal se realizeaza prin diverse tehnici si materiale, cel mai raspandit fiind guttapercha. Gutaperca este cauciuc de uz medical cu proprietatea de a deveni plastica si maleabila la usoara incalzire si asigura sigilarea de buna calitate a sistemului endodontic.
Etapele de tratament endodontic variaza ca timp intre 1 ora si 4 ore pentru cazurile mai dificile. Procedura se poate segmenta in mai multe sedinte in functie de gradul de dificultate si toleranta pacientului.