Ac rupt in canal

ac rupt canalDe multe ori se poate intampla ca instrumentele uilizate in tratamentul de canal sa se separe (rupa). Cauzele acestui incident pot fi: instrumente care au fost utilizate de mai multe ori din motive economice, anatomia dificila endodontica a dintelui (canale curbe, stramte, acces dificil), deschidere mica a gurii etc.

Un instrument rupt in canal nu inseamna esuarea tratamentului sau extractia acestuia. Aceste instrumente sunt sterile dar blocajul canalului de catre un instrument fracturat poate impiedica prepararea si curatarea corecta a canalului dincolo de obstacol.

Fragmentele de instrumente pot fi lasate sau nu in canal in functie de caz.

Cand se recomanda indepartarea acului rupt: dinte infectat, abces periradicular, fragment mare care impiedica debridarea corecta a canalului. In acest caz, pacientul este trimis catre un medic cu instrumentar adecvat (microscop chirurgical, kituri de indepartare a fragmentelor etc) care va incerca sa indeparteze instrumentul fara sa sacrifice prea mult din substanta dentara.

Cand NU se recomanda indepartarea acului rupt: ac rupt dupa curbura, dimensiuni mici, radacini subtiri si cu risc de iatrogenie crescut. Fragmentul poate fi uneori depasit, si continuat tratamentul corect endodontic fara alte repercusiuni. Acul rupt va fi incorporat in obturatia de canal si nu va fi cauza de esec a tratamentului de canal.

In orice caz, pacientul trebuie informat dinaintea inceperii tratamentului de riscurile ce pot exista in cursul si dupa tratament, astfel ca acesta sa ia acea mai buna decizie informata. Dupa ruperea acului, pacientul se informeaza asupra acestui incident si se discuta viitoarele directii de tratament si prognosticul dintelui.

Concluzia: Astfel de incidente sunt relativ frecvente si nu prezinta un pericol mereu. Lipsa de informare a pacientului asupra incidentului poate contribui la esecul tratamentului mai devreme sau mai tarziu. O metoda prin care riscul de fractura a instrumentelor scade, este utilizarea lor judicioasa si preferabil, instrumentele sa fie de unica folosinta. Aspectul acesta este ideal, dar din pacate greu de realizat din considerente socio-economice.

Instrumentele de canal sunt importate din Europa si USA iar pretul unui set de ace de canal variaza intre 80 si 120 euro.