Ce este endodontia?

durere-dentara

Tratamentele endodontice (“tratamente de canal”) sunt cele care se ocupa cu partea interna a dintelui, cea ocupata de pulpa dentara sau “nervul dintelui”.

 

Cea mai frecventa cauza a imbolnavirii pulpei dentare este caria netratata.

Cariile evolueaza de-a lungul timpului si netratate la timp, ajung sa imbolnaveasca atat pulpa dentara cat si suportul dintelui in os, ajungandu-se la veritabile abcese. Infectiile osului si ligamentelor care sustin dintele se pot extinde in zonele invecinate, punand in pericol sanatatea si chiar viata pacientului.

healthy-tooth01
Procesul carios poate sa evolueze intr-o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, de aceasta este foarte importanta vizita la medicul dentist de 2 ori pe an; medicul poate monitoriza situatia cariilor deja existente si evolutia lor.

evolutia-cariei-dentare

 

 

Caria dentara netratata poate duce la distructia masiva a dintelui, inflamarea pulpei dentare pana la “moartea” acesteia, inflamatia sau infectia tesuturilor inconjuratoare si uneori chiar la extractia dintelui implicat.

Tratamentul endodontic implica tratarea pulpei dentare sau a “nervului” si  sigilarea etansa a spatiului endodontic si coronar.

Prin tratamentul endodontic se pot mentine pe arcada si functionali dinti care altfel sunt candidati pentru extractie.

tratament-de-canal02

 

Tratamentul endodontic de cele mai multe ori se realizeaza intr-o sedinta, sub anestezie locala si dureaza in medie 1.5-2 ore.

In prima etapa se izoleaza dintele implicat cu ajutorul digai – o folie subtire de cauciuc fixata pe zona de lucru si care are cateva roluri foarte importante:

  • mentine un camp de lucru aseptic, impiedica saliva si alte lichide sa patrunda in spatiul endodontic, prevenind (re)infectarea acestuia;
  • previne aspirarea instrumentelor endodontice (ace, freze etc) sau inghitirea acestora;
  • previne contactul mucoasei orale cu substantele / solutiile endodontice;
  • ofera posibilitatea unui camp uscat, vizibilitate si acces crescute;
  • confort crescut al pacientului si medicului;
  • permite pacientului sa inghita normal saliva in cursul tratamentului.

In urmatoarea etapa se deschide dintele implicat si se curata caria, urmand apoi ca pulpa dentara sa fie indepartata, canalele largite si curatate iar la final urmand sa fie sigilate – ‘obturatia de canal’ propriu-zisa.

Dupa tratamentul endodontic, se aplica o obturatie coronara provizorie iar pacientul va fi programat pentru restaurarea finala coronara a dintelui.

Aceasta etapa, de obicei trecuta cu vederea de cei mai multi pacienti din ratiuni economice sau lipsa timpului, este de importanta majora in supravietuirea dintelui pe arcada. Restaurarea finala a dintelui tratat endodontic impiedica (re)infectarea acestuia. Bacteriile prezente in saliva patrund in dinte / spatiul endodontic, (re)colonizeaza dentina si infectia reapare, etapele anterioare trebuie reluate ceea ce inseamna consum in plus de bani si timp si riscuri suplimentare de fractura a dintelui.

Restaurarea finala consta intr-o piesa protetica care va proteja dintele de reinfectie si fractura si il va mentine functional pe arcada; medicul protetician va stabili cea mai buna varianta pentru longevitatea dintelui implicat.