Am o infectie – abces dentar. Ce fac acum?

young woman with toothache
Ce este abcesul dentar?

La dintii cu pulpa afectata (“caria a atins nervul”) , infectia se poate propaga spre radacina imbolnavind ligamentele si osul inconjurator. Acelasi lucru se intampla si daca dintele a fost tratat in prealabil dar din diferite cauze s-a reinfectat. Infectia periapicala se mai numeste si “granulom dentar” si de cele mai multe ori se descopera intamplator pe radiografie. Simptome care pot aparea: dureri la schimbarile de temperatura, fistule, sau reacutizari severe care necesita tratament de urgenta.   Tratamentul simptomatic /adjuvant consta in prescrierea de catre medicul dentist a unui tratament antibiotic / antiinflamator. Antiinflamatoarele cele mai frecvent recomandate sunt: Nurofen forte, Advil, Tador, Ketonal etc; antibioticele se prescriu intotdeauna cu reteta, dintre cele mai frecvente pentru infectiile dentare: Augmentin, Amoxicilina, Metronidazol, Eritromicina etc. Durata minima de tratament este de 5 zile, intrerupand tratamentul inainte de 5 zile se scade eficienta acestuia iar bacteriile devin rezistente la antibioticul prescris – acest lucru inseamna ca antibioticul nu va mai avea efect asupra bacteriilor in viitor si va fi necesar un antibiotic mai puternic cu implicatii mai serioase si riscuri mai mari pentru organism. Niciodata nu luati antibiotice fara reteta! Este foarte periculos, antibioticele au indicatii si contraindicatii si va puneti sanatatea la risc.

rxMedicul mi-a zis ca infectia este mare si risc sa pierd maseaua / dintele

Dintele infectat se poate trata prin interventia numita retratament endodontic nechirurgical sau prin interventia chirurgicala – rezectie apicala / apicoectomie dupa retratamentul corect endodontic. Uneori tratamentul endodontic si/sau chirurgical este imposibil datorita diferitelor cauze si se apeleaza la replantarea intentionata sau hemisectia radiculara (premolarizare) sau, in cazurile radicale extractia dintelui.

Retratamentul endodontic nechirurgical se realizeaza daca dintele prezinta inflamatie in jurul radacinii (parodontita apicala) sau/si este simptomatic (doare, disconfort la rece/cald/masticatie, etc).

Rezectia apicala – apicoectomia completeaza (re)tratamentul endodontic corect si scopul lui e indepartarea portiunii infectate din varful radacinii care impiedica vindecarea osului si ligamentelor si sigilarea etansa a radacinii retrograd. Interventiile de genul acesta se realizeaza cel mai bine cu ajutorul microscopului chirurgical pentru un prognostic cat mai bun.

In concluzie, exista variante de tratament individualizate pentru fiecare caz in parte care conduc la un rezultat clinic acceptabil pe termen lung iar pacientul isi poate pastra astfel dentitia naturala mai mult timp.